Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 9 października 2012

Tania dieta | Makaron z łososiem norweskim, brokułami w sosie śmietanowym


Składniki na 4 porcje:

Twój ulubiony makaron*, 300 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości, 100 g wędzonego łososia norweskiego (opcjonalnie), 200 ml śmietany 30 lub 36%, 1 łyżka serka mascarpone (opcjonalnie), 1 szklanka bulionu, 1 por, 1 brokuł, kilka pomidorków cherry, skórka otarta z jednej cytryny, olej,sól, pieprz , gałka muszkatołowa do smaku, szczypiorek do dekoracji, parmezan.

*  500 g makaronu penne (rurki), kokardki, świderki to porcja dla 4-6 osób

Przygotowanie:

Filet ze świeżego łososia norweskiego pokroić w kostkę, łososia wędzonego – w cienkie paseczki. Brokuła podzielić na małe różyczki.  Pora posiekać w cienkie obrączki. Zetrzeć  skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Do śmietany dodać  skórkę z cytryny i ewentualnie serek mascarpone, całość powoli podgrzewać w garnku. Gdy śmietana lekko się zredukuje – delikatnie dodać bulion, cały czas mieszając. Na dużej patelni zeszklić pora. Dodać różyczki brokuła, a całość zalać sosem.  Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i delikatnie dodać do sosu. Dodać łososia  norweskiego świeżego. Dusić do miękkości. Na koniec dodać paseczki wędzonego łososia. Całość posypać szczypiorkiem i parmezanem. Łososia wędzonego użyj, jeśli lubisz zdecydowany łososiowy smak. Jeśli wolisz delikatny smak ryby, użyj tylko łososia świeżego.

Źródło:
http://www.kobieta.pl/zdrowie/losos-idzie-do-szkoly/zobacz/artykul/makaron-z-lososiem-norweskim-brokulami-w-sosie-smietanowym/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz