Pomidory: 6 szt.
Pieczarki: 100 g
Dymka: pęczek
Jogurt naturalny: 3/4 pojemnika (150 g)
Zielone oliwki nadziewane papryką: 10 szt.
Sól: do smaku
Grubo mielony biały pieprz: do smaku
Natka pietruszki: do dekoracji
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić wszystkie pomidory (wyciąć miejsca po szypułkach), pokroić na ćwiartki, a następnie na mniejsze cząstki. Dokładnie oczyścić i opłukać dymkę oraz pieczarki. Pokroić pieczarki w cienkie plasterki, zaś dymkę na małe kawałki.
Zagotować w garnku wodę, lekko osolić. Blanszować dymkę przez ok. 2-3 minuty, dobrze osączyć na sitku. Drobno pokroić oliwki, całość wymieszać z jogurtem, doprawionym do smaku solą i grubo mielonym białym pieprzem.
Wyłożyć wszystkie składniki do miski, polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać, odstawić na około 15 minut. Przed podaniem na stół udekorować sałatkę świeżymi ziołami lub natką pietruszki oraz ostatnią, pokrojoną w cienkie plasterki oliwką.
Źródło:
http://dieta.pl/przepisy/warzywne/pomidorowa_z_pieczarkami-639.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz